Många kan ställa sig frågan varför vi har börjat med glutenfritt, mjölkfritt osv och det tänkte jag att vi kunde svara på idag. Svaret är väldigt enkelt. Vi på Café Sågmöllan tycker att allas lika värde är väldigt viktigt. Du ska kunna komma till oss och få vad du söker efter. Istället för att bli nekad en fika kan du troligen få något gott som passar just dig. Och skulle du nu beställa glutenfritt t.ex. så kan du vara helt säker på att inget kommer i kontakt med bakverket. I vårt kök så är vi väldigt noga med att bakverken inte ska komma i kontakt med något annat. Vi använder handskar för säkerhets skull.

Men vad innebär då glutenfritt, mjölkfritt, sockerfritt, veganskt osv som vi har hos oss?

Vi kan väl börja med glutenfritt.

Gluten finns i bland annat vete, råg, korn och havre. Att inte tåla gluten kallas för Celiaki, glutenintollerans. I princip allt hos oss är glutenfritt, men kanelbullarna innehåller normalt gluten. Men oroa dig inte, de går att få glutenfria också!

Mjölkfritt

I mjölken finns bland annat protein, kalcium, vitamin B12, vitamin D, jod och så mycket mer. Om mjölkfritt är bästa valet för dig, så är det absolut inget problem för oss. Vi bakar med mjölkfritt margarin. Är du i behov av sockerfria alternativ finns det givetvis.

Sockerfritt

Sockerfritt innebär att du inte får i dig snabb energi. En diabetiker kan bli väldigt dålig. Vi har flera alternativ, hallonpaj på mandelmjöl och smör. Inget tillsatt socker alls. Kanelbullar bakade med sötströ liksom ett antal mindre kakor.

Veganism

Äter du veganskt så har du valt att avstå ifrån animaliska produkter, såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honung osv. Ja, allt som har med djur att göra. Vissa väljer dock att äta kosttillskott eftersom de missar massa viktiga ämnen. En del veganer väljer att avstå köp från animaliska produkter som har testats på djur eller liknande. Medan andra gärna undviker att gå till djurparker, cirkusar osv i respekt mot djuren.

Oavsett om du äter mjölkfritt, glutenfritt, veganskt, sockerfritt eller vad du nu än äter så ska du i alla fall veta att du alltid är välkommen till oss på Café Sågmöllan. På bland annat vår facebooksida så kan du se våra öppettider och vår adress. Har du någon fråga kan du alltid skicka iväg ett meddelande så svarar vi så fort vi kan, eller så kan du ta kontakt med oss direkt på plats om våra dörrar är öppna. Vi hjälper dig gärna! För oss är det ett självklart val att kunna hjälpa dig på bästa sätt, bland annat genom att du kan köpa glutenfritt, veganskt, sockerfritt och mjölkfritt hos oss.
Varmt välkommen!

Mvh personalen på Café Sågmöllan i Kivik.