Gluten and Milk free Swedish Fika

Ferngårds Glutenfria

Café Sågmöllan har bara växt och växt sedan Asmiroca Kulturarvsupplevelser tog över driften år 2012 och vårt glutenfria café-koncept är omåttligt populärt. En liten tanke har länge legat och grott och hösten 2024 gör jag slag i saken och startade Ferngårds Glutenfria. Ett bageri med bröd och kakor till försäljning, allt är glutenfritt!

Jag har en, nu vuxen, dotter med celiaki och vet suget efter gott glutenfritt. Som mamma att se glädjen i att det fanns något gott. Det slår det mesta!

Sedan 11 år har Café Sågmöllan serverat glutenfritt och jag har under dessa år byggt upp min kunskap. Jag brukar utgå från ett standard glutenfritt recept för att sedan anpassa det efter mina kunskaper. Oftast lyckas jag men som alltid när det kommer till glutenfri bakning ingår det att totalt misslyckas ibland. Det ingår liksom i själva konceptet. Samtidigt förstår man vad som gick fel och därefter anpassas recepten.

Vi använder majsbaserad mjölmix (aldrig något med vetestärkelse), endast ren havre samt nötter i minsta möjliga mån. Om vi, främst till jul, bakar med nötter en dag kommer det att vara skyltat i butiken samt bakat sist så det inte kontaminerar annat.

Beställ ditt bröd

Det finns många allergener att ta hänsyn till förutom gluten och jag strävar alltid efter att det ska finnas något för de flesta. Det är dock inte alltid möjligt att hålla ett sortiment för alla. Däremot kan den som önskar kontakta mig för beställning på ferngardsglutenfria@asmiroca.se med namn, telefonnummer och önskemål så återkommer jag på telefon så fort jag bara kan. Oftast kan jag bara något speciellt, enda kravet är att jag enbart bakar glutenfritt. Avhämtningsdag och tid kan anpassas efter era önskemål.